Ca și în viața reală, cea virtuala vine cu riscuri, amenințări și modalități de sabotaj. Una din cele mai des întâlnite amenințări, cu care absolut toți internautii au de-a face, se numește SPAM. Aceasta face pierderi de zeci de miliarde de dolari anual pe tot globul.

Din acest articol vei învăța:

  • cum te poți proteja de spam;
  • cum poți lupta cu spam-ul.

Cum să scap de spam?

Există mai multe modalități pentru a te proteja și lupta împotriva spam-ului. Mai jos prezint câteva dintre ele.

Instalează filtre spam

De regulă, serviciile de e-mail private, cele gratuite (Yahoo, Gmail) au propriile filtre spam. Mai slabe sau mai puternice, ce-i drept! Oricum, dacă folosești e-mailul printr-un client e-mail offline, de exemplu Outlook Express, va trebui sa îți cumperi un filtru spam individual. De obicei, pachetele de antiviruși vin cu această posibilitate inclusă gratuit.

Nu raspunde adreselor suspecte

Desigur, această măsura nu se adresează firmelor, care primesc zilnic e-mailuri de la diferiți potențiali clienți. Dacă ai o adresă de e-mail personală și primești ceva suspect, cel mai bine este sa etichetezi mesajul ca spam și să-l stergi. Răspunzând la astfel de e-mailuri încurajezi spammer-ul să trimita mai multe pe viitor.

Crearea unei adrese de e-mail secundare

De ce nu îți creezi încă o adresă de e-mail, secundară, pe care să o verifici mult mai rar și pe care o poți introduce pe orice site, la orice înregistrare? Ar fi o idee foarte bună! Mai ales pentru cei care lucrează în business-ul online. Doar așa poși evita mai multe mesaje SPAM, economisind timp important.

Crearea unei adrese de e-mail complexe

Nu trebuie să te gândești că din cauza spammerilor trebuie să înregistrezi adrese de e-mail foarte lungi! Doar că aceștia au soft-uri, care detecteaza automat adresele prin combinații. Iar dacă ai și un nume comun, garantat vei fi afectat. Pentru a nu permite soft-urilor automate sa îți detecteze adresa, poți introduce în componenta acesteia un underscores ( _ ) sau adăuga câteva caractere numerice.

Folosește un sistem captcha pentru formulare contact

Dacă ești o persoană importantă și ai neapărat nevoie să introduci un formular de contact pe site-ul de prezentare, o poți face fără probleme. Însă cu condiția să ai instalat și un sistem captcha. Acesta reprezintă o verificare vizuală, de care roboții nu pot trece.

Creează-ți propriile filtre spam

Atunci când primești un mesaj de tip spam, poți accesa filtrul manual de spam pentru a adăuga adresa spammer-ului într-o listă neagră personală. Odată adăugată, nu vei mai fi deranjat deloc de expeditorul respectiv.

Evită publicarea adresei de e-mail în pagini web

Și când spun pagini web, mă refer la forumuri, bloguri, sau chiar propria ta pagina de contact! Pogramelele care lucrează pentru spammeri, au capacitatea de a detecta automat adrese de e-mail în absolut tot www. Soluția cea mai simpla, și la care mulți au apelat, este scrierea adresei de e-mail sub forma „adresa at domeniu.ro” în loc de adresa@domeniu.ro.

Folosirea unei soluții de criptare

Da! Nu trebuie să mai continui cu adresa at domeniu.com. Poți face publică adresa completa, fără să fie captată de roboți. Nu trebuie decât să accesezi acest link și să îți criptezi adresa de e-mail. Pe site-uri vei introduce codul, pe care ți-l genereaza soft-ul online de criptare.

Luptă împotriva spamului!

Nu te gândi că a lupta împotriva spamului înseamnă să faci cine știe ce eforturi deosebite! De fiecare dată când primeștii spam de la o anumită adresă, o poți nota și vizita acest link pentru a face o plângere oficială. Aceștia se ocupă de SPAM-ul World Wide Web, creând o bază de date complexă cu spammeri, care este trimisă, mai departe, serviciilor de e-mail. Dacă primești spam de la un membru Gmail poți accesa acest link, iar pentru Yahoo – acesta.

Vizualizează adresele în mod „plain text”

Problema cu SPAM-ul nu este doar primirea de e-mailuri și pierderea exagerată de timp la șters și marcat ca spam mesajele. Foarte multe astfel de e-mailuri nesolicitate conțin poze nud sau poze, care pot fi virusate. Majoritatea softurilor de e-mail blochează automat afișarea materialelor media dintr-un anumit e-mail, însă au și opțiunea de afișare, pe care o poți executa tu manual. Oricum, rareori, vizualizând e-mailul în „html mod” poți descărca pozele virusate accidental fără să îți dai seama, iar folosind „plain text”, această acțiune ar fi imposibil de realizat.

Nu îți înregistra adresa pe orice site, care îți intră în cale

Foarte multi webmasteri ajung să-și vânda lista de utilizatori înregistrați spammerilor sau simplilor ofertanți. Dacă te înscrii pe un site, care pare curat, poți primi mai târziu spam din partea celor care „te-au cumpărat”. Cazurile, în care webmasterii vând adrese de e-mail sunt dese. Așa că încearcă să te înregistrezi cu o adresa de e-mail secundară, sau să alegi alte site-uri, mai serioase. Și încă ceva. Niciodată nu ar trebui sa ai încredere în site-urile adult, cele warez (care conțin seriale, crack-uri pentru softuri), cele cu download muzica, programe, filme, și uneori chiar în cele de socializare, de care nimeni nu a auzit niciodată.

Lupta sau apărarea de spam nu este o munca prea grea. Cei mai mari spammeri se bazează pe faptul că tu nu înțelegi, care sunt efectele, atunci cand ești expus spam-ului, ce pierdere de timp poate reprezenta citirea si ștergerea zilnică a acestora. Spune STOP SPAM!

Clienții cu găzduirea web la cyber_Folks, se află serverele special configurate să filtreze mesajele spam cu ajutorul RBL-urilor. În acest moment, utilizăm filtrele de la spamhaus, spamcop și abusero. Pe lângă acestă filtrare, clienții își pot activa, din cPanel, mai multe filtre personale. Cea mai recomandată opțiune este utilizarea SpamAssassin.

>
Adrian Chiruță
Scopul meu este de a oferi servicii perfecte pentru cei care doresc să își stabilească prezența online. Cred că este esențial ca experiența clientului să depășească așteptările și de aceea mă dedic să asigur că fiecare aspect al proiectului este executat la cel mai înalt standard.

Adaugă comentariul

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Cauți mai departe?