În primul rând, este important să înțelegi ce este o adresă IP. Această prescurtare vine de la Internet Protocol și este o adresă care este atribuită fiecărui domeniu de pe web (de exemplu: 216.58.217.206). Acestea sunt mapate la nume de domenii folosind ceea ce se numește DNS.
Te poți gândi la DNS ca la o agendă telefonică pentru web-ul mondial. Când introduci Google.com în bara de adrese, ISP-ul tău efectuează o interogare DNS pentru a solicita servere de nume asociate domeniului respectiv.
Maparea la adresa IP se face apoi în culise de către server, ceea ce îți permite să utilizezi numele domeniului pentru a-l accesa. Fără DNS, ar trebui să introduci ceva de genul „216.58.217.206” pentru a ajunge la Google.
O adresă IP dedicată înseamnă că domeniului tău i se atribuie o adresă IP, care nu este partajată sau utilizată de alte domenii, este „casa” domeniului tău pe web.
O adresă IP shared (partajată), spre deosebire de una dedicată, înseamnă că domeniul tău este mapat la o adresă, care este partajată între mai multe domenii.
De ce să aleg un IP dedicat?
Diferența dintre adresele IP partajate și cele dedicate este destul de simplă. O adresă IP partajată este o adresă unică utilizată de mai multe site-uri web, pe un singur server. În acest caz, serverul web ar trebui să facă o muncă suplimentară analizând cererea utilizatorului de pe site-ul web corect. A avea o adresă IP dedicată înseamnă că site-ul are propria sa adresă. Poți utiliza fie această adresă IP, fie numele de domeniu al site-ului tău web pentru a-l accesa pe online.
Adresele IP dedicate sunt identificate numai cu domeniul site-ului tău web. Ești singurul proprietar al IP-ului. IP-urile partajate sunt identificate cu mai multe domenii. Un IP partajat este asociat cu tine, dar și cu alți proprietari de domenii care îl utilizează.
Există o mulțime de motive pentru care se recomandă utilizarea unei adrese IP dedicate pentru un site web:
- O adresă IP dedicată va oferi posibilitatea de a accesa serverul direct fără a modifica setările DNS pentru numele domeniului.
- Este benefică pentru reputația expeditorului de e-mail. Dacă site-ul tău web rulează pe o singură adresă IP, poate provoca dificultăți imprevizibile. Serviciul de mail poate fi afectat în acest caz. Există unele situații în care un anumit utilizator, care partajează aceeași adresă IP cu tine, este interzis sau pe lista neagră pentru spam, ceea ce poate afecta serviciul tău de mail.
- Utilizarea unui IP dedicat atunci când intenționezi să trimiți o cantitate mare de e-mailuri, este o alegere excelentă. Trimițând o mulțime de e-mailuri, în mod regulat, îți poți construi reputația rapid fără ajutorul altor domenii de pe același IP. De asemenea, ia în considerare un IP dedicat dacă partenerii tăi de IP partajat îi conferă IP-ului o reputație proastă. Eforturile tale de a-ți reface reputația, nu vor echilibra, cel mai probabil, activitățile umbrite ale altor domenii cum ar fi trimiterea de spam sau alte activități negative.
- Avantaj pentru identitatea de afaceri. Dacă vei găzdui propriul magazin online sau alt site web legat de comerțul electronic și nu vei utiliza servicii terțe suplimentare pentru gestionarea plăților, este absolut necesar să obții o adresă IP dedicată și un certificat SSL pentru site-ul web pentru a oferi securitatea datelor clienților tăi. De asemenea, specialiștii SEO recomandă utilizarea unui IP Dedicat pentru un ranking mai bun în rezultatele browserelor și indexarea website-ului.
- O adresă IP dedicată asigură companiilor o responsabilitate deplină pentru reputația domeniului lor și nu sunt supuse pedepsei pentru acțiunile necorespunzătoare ale altor domenii. Pentru mulți, costul suplimentar al unui IP dedicat merită liniștea de a deține controlul asupra propriei reputației.
- Poți identifica și remedia mai ușor problemele de IP. Când mai multe domenii utilizează un IP, poate fi greu să ne dăm seama de unde a apărut problema și cum să o rezolvăm. Cu un IP dedicat îți menții doar propriul domeniu.
- Unii furnizori mai mari de servicii de Internet nu permit IP-uri partajate. De exemplu, servicii pe Internet, cum ar fi Yahoo, permit numai adrese IP dedicate. Acest lucru pune IP-urile partajate într-un dezavantaj de trimitere a e-mailurilor.
IP-urile partajate beneficiază și ele de câteva avantaje:
- Sunt mai rentabile decât adresele IP dedicate. Dacă abia începi să utilizezi și să îți construiești domeniul, este mai fezabil să utilizezi un IP partajat. Cel puțin până când domeniul tău capătă o experiență dovedită, pentru că nu presupune costuri suplimentare.
- Poți beneficia de reputația bună a altor domenii. Dacă ai un domeniu mai mic sau mai nou, care partajează un IP cu domenii bine apreciate, poți beneficia de reputația și bunăvoința pe care le-au construit deja. Dar aici trebuie să iei în considerare și dezavantajele menționate mai sus.
În orice situație, recomandarea e folosirea unei adrese IP dedicate. La cyber_Folks, majoritatea pachetelor de hosting web vin cu un certificat SSL și IP dedicat inclus. Însă dacă dorești mai multe adrese IP dedicate, acelea vor presupune o taxă în plus. Găsirea nevoilor potrivite pentru site-ul tău, demonstrează că faci tot posibilul pentru a profita la maximum de experiența ta de găzduire. Obținerea unui IP dedicat este primul pas către o experiență online mai bună.
Recomandate pentru tine
Diferențele dintre: domeniu, hosting și website
O mare parte a populației încă nu este la curent cu anumite denumiri din domeniul online, precum nici nu fac diferența dintre acestea, pentru simplul motiv că, până acum, nu i-a interesat. Au o afacere offline care le merge foarte bine, însă au auzit că, prin simpla prezență în mediul online, cifra de afaceri le […]
Domeniul .eu – dezvoltă-ți afacerea în Europa
O afacere prosperă este sigură, recognoscibilă și are șanse mari de dezvoltare în viitor. În zilele noastre, când concurența este tot mai mare și lupta pentru clienți tot mai acerbă, este importantă nu doar industria în care activează compania ta, ci și stilul în care o a face. Dacă vrei să fii transparent și să […]
8 sfaturi pentru începerea unei afaceri de reseller hosting
Industria de web hosting este tentantă, deoarece pare o afacere, care nu presupune o invesție inițială foarte mare. Acesta este unul din motivele principale, pentru care majoritatea eșuează în primele luni de activitate. Totuși, sunt persoane și firme, care aleg să înceapă o afacere de reseller hosting și, dacă reușesc să supraviețuiască mai mult de […]
Cauți mai departe?