Orice afacere pe Internet, fie că vorbim de un simplu blog sau un magazin virtual de anvergură, are nevoie de gazduire web (hosting). Fără găzduire, domeniul tău nu va putea fi accesat! Întrebarea, pe care si-o adresează, de regulă, micii întreprinzatori, mai ales cei care nu au mai avut de-a face cu mediul online este: „De ce aș lua un VPS în loc de un server dedicat sau server shared?”

Din acest articol vei afla:

  • Ce este un hosting shared;
  • Ce este un hosting VPS;
  • Care sunt avantajele unui VPS.

Ce este găzduirea shared?

Gazduirea shared este o formulă de hosting ieftină, ideală pentru micii întreprinzatori. În acest caz, pe un singur server VPS sau dedicat se instaleaza la comun mai multe conturi de hosting shared. Resursele VPS sunt împărțite. Problema cu găzduirea shared este că resursele nu pot fi împărțite în mod egal. De acest aspect se ocupă furnizorul de hosting, într-o măsura mai mică sau mai mare. Un shared host nu garantează că site-ul tău va rula în orice condiții. De exemplu, în cazul unui număr mare de vizitatori, deoarece toată lumea împarte același server, ceea ce include restricții de consum ale CPU (procesor) și a memoriei RAM. În acest caz, chiar dacă ai trafic si spațiu nelimitat, puterea de decizie rămâne limitată.

Ce este găzduirea prin VPS ?

În cazul VPS-ului, lucrurile stau total diferit. Avantajul unui server VPS este partajarea exactă a resurselor serverului. Știi exact ce ai cumparat, deci câți vizitatori poți tranzactiona pe site și care sunt limitele.

Caracteristicile unui VPS sunt:

  • Alocarea CPU (procesorului). Ca să înțelegi mai bine, trebuie să știi, că un server dedicat (îți poti imagina un PC ca exemplu) poate fi configurat într-o manieră, în care să-și împartă precis resursele în mai multe mini-calculatoare (VPS-uri). Pe un server dedicat poate fi alocat orice număr de VPS-uri îți dorești, în limita resurselor, desigur. Caracteristica principală a unui VPS, alocarea CPU, reprezintă procentajul din procesorul serverului dedicat, care ți-a fost alocat.
  • Alocarea memoriei (RAM). Memoria RAM joacă un alt rol important în vederea alegerii unui VPS de calitate. Toate aplicatiile web: WordPress, Joomla etc. solicită memorie RAM! Cu cât ai mai multe site-uri (aplicatii web) instalate, cu atât mai multă memorie RAM epuizezi. Un Xen VPS îți oferă și memorie SWAP (memorie adițională, care funcționează ca ajutor pentru memoria RAM în caz de overload).
  • Spațiu izolat (HDD). Chiar dacă nu ai sute de giga (ca la server dedicat în majoritatea cazurilor) în cazul unui VPS, absolut tot spațiul liber si fișierele prezente sunt complet izolate de ceilalți abonați. Izolarea se face fie la nivel de software, fie folosind tehnologia Xen, care este mult mai avansată și sigură. Ceea ce trebuie menționat este că, pe un VPS, spațiul îți aparține în totalitate. Nu are legătura cu „vecinii” și poate fi accesat doar de tine. Această facilitate împiedică riscul răspândirii unor viruși sau accesul hackerilor prin intermediul softurilor web prost concepute și folosite de cei, cu care se partajează spațiul.
  • Access root (acces deplin asupra serverului). Indiferent că vorbim de virtual private server (VPS) sau server dedicat, ai acces nelimitat. Asta înseamna că poți instala sau rula aplicații, poți chiar naviga pe Internet prin intermediul serverului. Este ca și cum ai sta pe calculatorul de acasă, doar că rolul atribuit este servirea potențialilor clienți si a vizitatorilor paginii tale web. În plus, în cazul unor script-uri mai pretențioase se recomandă anumite setări de server, care sunt imposibil de adăugat în cazul unu shared, pentru că te aflii la comun cu alți clienti.
  • Numar nelimitat de domenii găzduite. Daca ești proprietarul unui magazin sau proiect online de anvergură si optezi pentru VPS, probabil alegi această formulă din cauza unui consum mare de resurse, însă pentru domaineri (traficanți de domenii) si investitori online este de prisos să nu aibă limite în ceea ce privește adăugarea domeniilor în server. Gazduirea shared vine cu multe limite, printre care și numărul de domenii admise. Pe VPS (virtual private server) poți instala oricâte domenii dorești, iar singura barieră reprezintă epuizarea resurselor. Fiecare domeniu, blog, forum în plus reprezintă un consum de resurse mai mare.
  • Reinstalarea sistemului de operare la orice oră. Aceasta este un alt avantaj cu care vine un server dedicat sau Virtual Private Server. Uneori este nevoie de o reinstalare a sistemului de operare, din diferite motive. De regulă, reinstalarea se efectuează printr-un click făcut de departamentul tehnic.
  • Vânzare de hosting mai departe. Da! Poți fi, în acelasi timp, și furnizor de hosting. Pe lângă faptul ca VPS-ul va asigura funcționalitatea unor site-uri care cer resurse, acestea pot fi vândute mai departe în modelul shared host pentru a recupera o parte din investiție. Acest proces se practică foarte des, însa trebuie să fii atent mereu sa nu introduci mai mulți clienți decât poate duce serverul.

Acestea ar fi câteva dintre motivele, pentru care clienții aleg un VPS (virtual private server) și, desigur, puncte, pe care este recomandat să le analizezi bine, înainte de a alege tipul de hosting.

>
Adrian Chiruță
Scopul meu este de a oferi servicii perfecte pentru cei care doresc să își stabilească prezența online. Cred că este esențial ca experiența clientului să depășească așteptările și de aceea mă dedic să asigur că fiecare aspect al proiectului este executat la cel mai înalt standard.

Adaugă comentariul

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Cauți mai departe?