Ce înseamnă statusul „Pending Delete” în cazul unui domeniu?

„Pending Delete” – ce se întâmplă când un domeniu expiră?

După ce un domeniu expiră, acesta trece prin mai multe stadii până când redevine liber pentru înregistrare. Ultimul stadiu al unui domeniu expirat este Pending delete. Acesta durează, de regulă, 5 zile după perioada de carantină (30-60 de zile, în funcție de extensie).

În această perioadă, proprietarul domeniului nu îl poate recupera în cazul extensiilor internaționale. Domeniul se poate recupera înainte de această perioadă, numită carantină, achitând taxa de recuperare, care diferă după cazul extensiei. În ordinea ștergerii domeniilor ce au statusul „pending delete” nu este nicio regulă, decât expirarea zilelor stabilite de registrar.

Dupa ce domeniul este șters definitiv, oricine are aceleași șanse de a-l înregistra. Dacă mai multe persoane comandă simultan un domeniu, rapiditatea depinde doar de sistemul fiecărui registrar.

De exemplu, numele de domenii foarte căutate, care sunt în stadiul de pending delete, sunt „vânate” de companii, ce oferă posibilitatea de backorder. Astfel, imediat ce redevine liber domeniul aste aproape înregistrat automat de către sistemul acestora. Ulterior, în cazul extensiilor internaționale, domeniile pot fi revândute la licitație, cu propriul preț stabilit.

Domeniile .ro și statusul „Pending Delete”

În cazul domeniilor .ro, acestea nu pot fi revândute sau scoase la licitație, întrucât ROTLD nu permite acest lucru. Acestora le poate fi doar cedat dreptul de folosință, prin achitarea taxei de transfer a domeniului pe alte date.  De asemenea, în cazul domeniilor .ro înregistrate pe perioadă anuală, când au statusul pending delete, proprietarul poate solicita prelungirea acestuia prin achitarea taxei. După ce a fost șters definitiv însă, domeniul este disponibil pentru a fi înregistrat de orice persoană sau entitate juridică.

În concluzie, dacă dorești să păstrezi un domeniu, este recomandat să îl prelungești cel târziu la data scadentă, pentru a nu întâmpina ulterior eventuale probleme de recuperare a acestuia sau de pierdere definitivă.

Pentru clienții cyber_Folks

Toți proprietarii de domenii înregistrate prin intermediul cyber_Folks, primesc notificare de reînnoire cu 60 de zile înainte de date scadentă. Înainte cu 30 de zile primesc factura de prelungire, urmând ca în decursul celor 30 de zile să primească alte notificări de reamintire.

Andreea Cioata
>
Andreea Cioata