Ce înseamnă statusul unui domeniu „Pending Delete”

După ce un domeniu expiră, acesta trece prin mai multe stadii până când redevine liber spre înregistrare. Ultimul stadiu al unui domeniu expirat este Pending delete, care dureaza, de regulă, 5 zile după perioada de carantină (30-60 de zile, în funcție de extensie).

În această perioadă, proprietarul domeniului nu îl poate recupera în cazul extensiilor internaționale. Se poate recupera înainte de această perioadă, numită carantină, achitând taxa de recuperare, care diferă după cazul extensiei. În ordinea ștergerii domeniilor ce au statusul „pending delete” nu este nicio regulă, decât expirarea zilelor stabilite de registrar.

Dupa ce domeniul este șters definitiv, oricine are aceleași șanse de a-l înregistra. Dacă mai multe persoane comandă, în același timp, un domeniu, rapiditatea depinde doar de sistemul fiecărui registrar.

De exemplu, numele de domenii foarte căutate, care sunt în stadiul de pending delete, sunt „vânate” de companii, ce oferă posibilitatea de backorder astfel încât, imediat ce redevine liber, domeniul aste aproape înregistrat automat de către sistemul acestora. Ulterior, în cazul extensiilor internaționale, domeniile pot fi revândute la licitație, cu propriul preț stabilit.

În cazul domeniilor .ro, acestea nu pot fi revândute sau scoase la licitație, întrucât ROTLD nu permite acest lucru. Acestora le poate fi doar cedat dreptul de folosință, prin achitarea taxei de transfer a domeniului pe alte date.  De asemenea, în cazul domeniilor .ro înregistrate pe perioadă anuală, când au statusul pending delete, proprietarul poate solicita prelungirea acestuia prin achitarea taxei. După ce a fost șters definitiv însă, domeniul este disponibil pentru a fi înregistrat de orice persoană sau entitate juridică.

În concluzie, dacă dorești să păstrezi un domeniu, este recomandat să îl prelungești cel târziu la data scandentă, pentru a nu întâmpina ulterior eventuale probleme de recuperare a acestuia sau, după caz, de pierdere definitivă.

Toți proprietarii de domenii înregistrate prin intermediul cyber_Folks, primesc notificare de reînnoire cu 60 de zile înainte de date scadentă. Înainte cu 30 de zile primesc factura de prelungire, urmând ca în decursul celor 30 de zile să primească alte notificări de reamintire.

>
Bożena Irișec
Pasionată de e-commerce și tehnologii noi. Iubitoarea literaturii clasice și a istoriei aristocrației în Europa.