Virtualizare VPS – ce metodă se folosește?

Atunci când optează pentru o găzduire VPS, administratorii web se uită de obicei la resursele hardware, compară prețurile și aleg cele mai bune oferte. Nu mulți webmasteri acordă o atenție sporită tehnologiei virtualizare VPS care le va alimenta serverul. Este aceasta o greșeală?

În acest articol, ne vom uita la KVM și OpenVZ, două dintre cele mai populare soluții de virtualizare de pe piață, pentru a vedea ce opțiune poate fi mai avantajoasă pentru tine.

Virtualizare VPS – ce este KVM?

În primul rând, trebuie menționat faptul că metodele de virtualizare VPS sporesc și îmbunătățesc productivitatea, reducând costurile inițiale ale infrastructurii. 

KVM (Kernel-based Virtual Machine) este o tehnologie de virtualizare open-source, fiind o opțiune populară datorită caracteristicilor sale unice. KVM are Linux Kernel, care este de fapt hypervisorul. KVM vine cu un sistem de operare Linux, dar este compatibil cu alte sisteme de operare, precum Windows, Haiku, Solaris etc.

Ce este OpenVZ?

Virtuozzo a creat OpenVZ (Open Virtuozzo) în 2000 pentru a oferi cele mai bune medii virtuale bazate pe sistemul de operare Linux. În 2005, Virtuozzo a decis să creeze un OpenVZ open-source: Open Virtuozzo. Fiecare mediu virtual din OpenVZ este numit container. Această soluție de virtualizare oferă containere Linux securizate, care sunt complet independente.

Diferențe între KVM și OpenVZ

Ambele soluții de virtualizare VPS prezentate mai sus sunt opțiuni grozave. Însă, principala lor diferență constă în faptul că OpenVZ este disponibil numai pe sistemele de operare Linux. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că OpenVZ este limitat. Din contră, poți partaja resursele computerului tău, cum ar fi RAM, printr-un nucleu Linux partajat.

Spre deosebire de OpenVZ, KVM necesită un nucleu care rulează în interiorul VPS. Acest lucru înseamnă mai puțină memorie disponibilă pentru spațiul dedicat utilizatorului. Cu KVM, aveți controlul complet asupra alocării oricăror resurse necesare pentru rularea aplicațiilor. Altfel spus, toți utilizatorii KVM vor avea un mediu izolat care oferă RAM dedicată, procesor și stocare.

La cyberFolks, folosim virtualizare OpenVZ și KVM pentru VPS-uri.

Virtualizare VPS - servere
Andreea Cioata
>
Andreea Cioata