Backup WordPress – un subiect fără de care este dificil să ne imaginăm funcționarea în mediul online când lucrăm pe acest CMS. De fapt, indiferent dacă pagina ta web este pe WordPress, Joomla! sau un software propriu, merită să o actualizezi regulat.

Înainte de asta însă îți recomandăm să faci un backup al fișierelor și al bazelor de date. Ai multe motive pentru a avea grijă de efectuarea backupurilor. Pentru că găzduirea noastră WordPress este foarte populară și ne place să vorbim despre securitatea WordPress, vom împărtăși mai jos câteva sfaturi legate de backupul acestui CMS. Așadar, cum să faci backup la WordPress? Iată câteva modalități.

Din acest articol legat de backupul WordPress-ului vei afla:

  • de ce merită să faci backupuri la site-uri,
  • la ce elemente ale paginii în WordPress trebuie să faci backup,
  • cum poți efectua un backup WordPress rapid și eficient,
  • ce legătură este între backup și securitatea datelor,
  • de ce backupul realizat de furnizorul de hosting nu este suficient,
  • cum să recuperezi un site WordPress din backup.

Backup WordPress – ce este și de ce trebuie să-l faci? 

Backupul este o copie de siguranță a fișierelor și a bazelor tale de date. Cu ajutorul ei poți recupera versiunea site-ului din momentul efectuării backupului. 

Backup WordPress – pentru că pagina ta este deseori atacată

Gândește-te la pagina ta web ca la casa ta. Aceasta este sigură în măsura în care tu vei avea grijă de asta. Dacă vei lăsa ușa și ferestrele deschise, nu va fi de mirare ca într-o zi, după ce te întorci acasă, să găsești o clădire goală și distrusă.

La fel este și cu paginile web. Dacă vei lăsa vulnerabilități de securitate – vei securiza panoul cu parole slabe sau vei folosi pluginuri neactualizate, slabe – te poți aștepta ca mai devreme sau mai târziu cineva să atace site-ul tău. În SUA se vorbește despre atacuri asupra site-urilor la fiecare 39 de secunde (sursă: https://thrivedx.com/resources/article/cyber-security-facts-statistics?referrer=cybint).

Câte atacuri lunare sunt îndreptate către site-ul tău? 

Puțini se gândesc la asta, dar deseori acestea sunt de ordinul miilor. Majoritatea din ele, din fericire, nu sunt un succes deoarece sunt niște încercări automatizate ce caută vulnerabilitățile populare. Conform datelor de la DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică), în fiecare săptămână se înregistrează peste 200 000 de atacuri asupra paginilor web. 

Un astfel de atac poate avea diferite forme. În cel mai bun caz va avea de suferit doar baza de date în urma virusării, ceea ce va face ca site-ul web să nu se afișeze corect. În cel mai rău caz vei pierde toată pagina web. Fără un backup va fi foarte grea recupererea tuturor elementelor acesteia. 

Acesta este motivul pentru care cei din industria IT clasifică oamenii în două categorii: cei, care fac deja backup și cei, care vor începe să-l facă. Din fericire, efectuarea unui backup WordPress nu este un proces greu, iar după ce vei citi acest articol, îți va fi și mai ușor. 

Backup WordPress – și tu poți face o greșeală

Conștient sau incoștient – poți face o greașeală. De exemplu: să ștergi un fișier important de pe server sau – ceea ce este și mai grav – să-l suprascrii cu un element incorect. De asemenea, poți încărca un component care va crea un conflict – de exemplu un plugin incompatibil cu versiunea software-ului tău. 

Backup WordPress – niciun server nu este 100% fiabil

Din fericire, asta se întâmplă extrem de rar, deoarece datele de pe server sunt stocate pe matrițe, adică pe un set de discuri ce salvează toate datele în același timp. Datorită acestui lucru, în cazul avariei unui mediu – datele nu sunt pierdute imediat, ci stocate pe un alt disc „oglindă”. Chiar și așa, dacă ai ghinion, se poate strica și cel de-al doilea disc.

Ceea ce este cel mai important însă este că avariile discurilor au loc foarte rar. Aceste discuri funcționează în așa fel, încât fiecare operațiunie – FIECARE – este stocată imediat pe ambele medii. Acest lucru ține și de ștergerea datelor. Dacă vei șterge anumite date din greșeală, acestea vor dispărea de pe ambele medii în același timp.

Același lucru se va întâmpla în cazul unui atac asupra paginii tale web și manipulării fișierelor sau bazelor de date. Matrița va păstra datele deja modificate. Matrițele nu sunt sisteme de backup, acestea protejează exclusiv de consecințele avariei discurilor, nu și de operațiuni ostile asupra bazei de date.

Backup WordPress – ce ar trebui să includă?

Copia de siguranță WordPress reprezintă atât backupul bazelor de date, cât și a fișierelor. Trebuia să ai în vedere și baza MySQL care organizează pe site postările, comentariile, setările etc. Așadar, trebuie să ai grijă de ambele tipuri de date.

Analizând mai îndeaproape – datele pot fi clasificate în conținut, teme, pluginuri etc. La un moment dat, este posibil să realizezi că pentru anumite tipuri de date nu vrei sau nu trebuie să efectuezi backup la fel de des, ca în cazul altora. Acest lucru poate rezulta din nevoia de a economisi spațiu – atunci când pluginul sau nucleul WordPress-ului poate fi, și așa, descărcat din repozitoriu.

Backupul furnizorului de găzduire nu e suficient?

Dar stai puțin! Backupul este realizat de furnizorul de hosting! Dacă asta este ceea e crezi, atunci citești articolul potrivit, pentru că datorită acestuia vei putea proteja mai eficient afacerea ta. Hai să analizăm împreună:

  • Nu fiecare găzduire îți asigură backup. Cele mai ieftine găzduiri ar putea să nu includă deloc backup WordPress (și a altor pagini web). 
  • Furnizorii de găzduire se diferențează destul de tare în ceea ce privește programa backupurilor. Liderii pieței efectuează backup chiar și de câteva ori pe zi, dar un furnizor obișnuit o dată pe zi. 
  • Backupul WordPress este un serviciu, pe care ți l-ai dori în orice moment, așa-i? Te înțelegem foarte bine. Din păcate nu toți furnizorii de hosting sunt în stare să satisfacă o astfel de nevoie. Chiar dacă au un backup WordPress, s-ar putea dovedi că nu poți recupera site-ul de unul singur. Va fi necesar contactul cu echipa de suport, care și-a terminat programul acum o oră…. 
  • Copiile de siguranță ale site-ului tău sunt păstrate doar un anumit timp. La majoritatea companiilor de găzduire, este disponibil backupul din ultimele 1-2 zile. Așadar, dacă te vei orienta că trebuie să recuperezi site-ul dintr-un backup, s-ar putea să rămâi surprins văzând, că în copia de siguranță se află date incorecte. 
  • Backupul WordPress-ului sau a altor resurse efectuat de o companie de hosting este strict legat de infrastructura acesteia. Asta înseamnă că în cazul unei catastrofe naturale în data center (se întâmplă extrem de rar, dar ni-l putem imagina), a dispariției firmei de pe piață sau a sabotajului – aceste copii de siguranță pot deveni indisponibile sau imposibil de recuperat.

Chiar dacă suntem o companie de găzduire, trebuie să recunoaștem că avariile, deși foarte rar, se mai întâmplă.

În compania noastră backupul fișierelor este efectuat în fiecare zi, iar pe găzduirea WordPress, găzduirea PrestaShop, găzduirea Magento și găzduirea OpenCart, backupul bazelor de date (cele care se schimbă cel mai des) este efectuat la fiecare 4 ore. Copiile de siguranță sunt păstrate până la 60 de zile în urmă! Bineînțeles, aceste copii sunt efectuate pe medii diferite.

Chiar și așa, având în vedere cauzele prezentate mai sus, consider că efectuarea de backupuri de către persoana direct responsabilă de site este obligatorie.

Backup WordPress. Backup manual al bazelor de date și al fișierelor

Este bine de știut că baza de date WordPress conține fiecare postare, comentariu și link postat pe blogul nostru. Dacă baza noastră va fi ștearsă sau avariată, putem pierde tot ceea ce am scris până acum. Există multe cauze care pot duce la astfel de situații. Din păcate, nu le putem influența sau controla direct pe toate. Însă cu ajutorul unei copii de siguranță WordPress a bazelor de date și a fișierelor pregătite corect, putem readuce site-ul la stadiul inițial. 

Backup manual al bazelor de date WordPress cu ajutorul phpMyAdmin

Efectuarea manuală a backupului implică descărcarea programului phpMyAdmin care te va ajuta în gestionarea ușoară a bazelor MySQL. După descărcarea și instalarea programului, loghează-te în phpMyAdmin pe serverul tău. În cazul unui serviciu de găzduire shared phpMyAdmin este, de obicei, deja instalat și este suficient să te loghezi.

Datele de autentificare ar trebui să le ai de la furnizorul tău de găzduire. Pentru că vrem să facem, în principiu, copii ale tuturor tabelelor, întregul proces nu va implica procese complicate.

În partea stângă a ecranului vei avea acces la structura fișierelor de pe server. Tot acolo vei găsi, cu ușurință, tabelele bazei de date WordPress. În principiu, denumirile lor încep cu wp_denumirefisier. Dacă însă nu ești sigur în ceea ce privește denumirea, atunci în fișierul „wp_config.php” vei găsi linia „The names of database for WordPress” – acolo vei găsi prefixul tabelelor, adică șirul de caractere cu care încep denumirile tabelelor în instalația ta.

Sub această linie se află denumirea bazei de date. În partea dreaptă va apărea toată lista. Este suficient să alegi opțiunea „Check all”, iar apoi „Export” din bara de sus. Acolo alegem și opțiunea „Quick” și apăsăm butonul „Go”. După această operațiune, fișierele bazelor de date vor fi disponibile pentru descărcare pe computerul nostru. Trebuie doar să alegem locul în care ar trebui să se salveze. În funcție de mărimea bazei și performanța serverului, procesul de descărcare poate dura puțin.

phpmyadmin – reprezentare

Dacă vrei să folosești o metodă atipică pentru efectuarea backupului, atunci în bara „Export” alege opțiunea „Custom” și urmează pașii de pe ecran. În acest caz putem alege singuri care baze de date vrem să copiem, în ce format etc. Aceasta este o opțiune pentru utilizatorii mai avansați.

Backup WordPress – backup manual al fișierelor

După ce am creat copia de siguranță a bazei noastre de date, urmează să facem backupul fișierelor. Hai să începem cu lista fișierelor care ar trebui copiate. În cazul unei pagini web în WordPress, acestea vor fi:

  • fișiere de instalare WordPress,
  • pluginurile paginii web,
  • șabloanele paginilor (subiectele),
  • fotografille, filmele,
  • JavaScript, scripturile PHP și alte fișiere ale codurilor adăugate individual,
  • alte fișiere, printre care și fișierele paginilor.

De aceea, la efectuarea unui backup trebuie să ne concentrăm pe crearea unei copii de siguranță complete. Asta înseamnă că trebuie să facem backupul tuturor fișierelor în catalogul WordPress (și subcataloagele acestuia) și a fișierului .htaccess.

Cum o poți face cel mai simplu? Prin programul numit clientul FTP. De exemplu, FilleZilla. După pornirea acestuia și autentificarea pe server într-una dintre ferestre, în cealaltă trebuie să alegi discul local și catalogul, în care vrei să descarci fișierele.

După autentificarea pe server în locul, unde se află WordPress-ul nostru, vom găsi catalogul public_html. În principiu situația arată așa: avem un catalog numedomeniu.ro și după apăsarea pe acesta, mergem în fișierul catalogului menționat. Este suficient să copiem întregul catalog pe discul nostru și vom deține copia de siguranța a paginii noastre web.

Cred că înțelegi însă că această soluție este una dintre cele mai slabe. Un astfel de backup nu are nicio legătură cu o muncă automatizată și confortabilă. Mai mult, efectuarea lui va dura mult timp, deoarece fiecare fișier – pot fi o mulțime de fișiere mici într-o instalație WordPress – va copiat separat.

Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, acest lucru este corect și posibil de realizat – nu-ți recomand această abordare în ceea ce privește efectuarea backupurilor în WordPress. O soluție mult mai bună sunt pluginurile gata pregătite care vor face backupuri automat. Copia manuală poate fi de folos atunci când te interesează copierea unui singur fișier. Cred însă că chiar și așa îți va veni mai ușor să instalezi un plugin special decât să copiezi datele, fișier după fișier, pe computerul tău. 

Backup WordPress efectuat cu ajutorul pluginului

Copia de siguranță WordPress prin UpdraftPlus

Unul dintre pluginurile pentru backupul paginilor în WordPress, simplu și ușor de utilizat, este UpdraftPlus. De ce? Cred că popularitatea sa este vizibilă prin numărul de descărcări, care la momentul actual a trecut de 30 milioane. În plus, acesta deține peste 3 milioane de instalații active. Pluginul permite salvarea backupului în cloud-uri precum Dropbox sau Google Drive.

Pentru a instala UpdraftPlus trebuie să accesezi panoul de administrare în secțiunea de pluginuri, apoi să adaugi unul nou, iar la secțiunea de căutare să scrii UpdraftPlus. După instalare trebuie să-l activezi. Mai apoi, trebuie să apeși pe Setări (Settings), și „UpdraftPlus Backups”.

Această operațiune va deschide o fereastră nouă care va permite crearea și gestionarea backupurilor. Alegând opțiunea „Backup Now” vei face o copie automată a fișierelor și a bazelor tale de date, care va fi disponibilă în „Existing Backups”. Tot acolo poți încărca un backup, dacă vrei să recuperezi o anumită versiune a site-ului, de exemplu de dinainte de avarie.

În Setări (Settings) poți seta câte ori, săptămâni și chiar luni trebuie efectuată copia de siguranță a WordPress-ului tău. Tot acolo, în partea de jos, vei găsi posibilitatea alegerii unuia dintre multele discuri în cloud, unde poți păstra backupurile. Este suficient să alegi una din ele, să faci autorizarea UpdraftPlus și gata.

Backup WordPress cu BackWPup

Pluginul pe care îl folosesc dintotdeauna și care nu m-a dezamăgit niciodată este BackWPup! Acesta este un alt plugin popular, în care îmi place, în mod special, simplitatea interfeței.

Backup WordPress – cum se face

După instalarea și adăugarea pluginului alegem la ce ar trebui efectuat backupul automat: la baza de date, fișiere, poate îți dorești pregătirea unei liste cu pluginurile instalate etc. În pasul următor stabilim modalitatea în care vor fi denumite fișierele arhivei.

Backup WordPress – locul efectuării

Rulează în jos pentru a vedea alte opțiuni importante. Marchează locul în care dorești să fie salvat backupul WordPress. Prima opțiune se referă la faptul că datele vor fi stocate local, în același fișier și pe același server, pe care se află și instalația ta WordPress. Este modalitatea cea mai rapidă, deoarece fișierele nu vor fi trimise în exterior. Așadar, nu vor încărca limita transferului tău, dacă o astfel de limită este definită în planul tău de găzduire.

Backup vs confidențialitate – ATENȚIE! 

Un aspect foarte, foarte important – ai grijă să împiedici posibilitatea de a citi ușor datele acumulate și stocate pe serverul backupurilor tale WordPress. Este vorba de faptul că arhiva .zip conține toate datele din baza ta. (de ex. datele persoanale ale clienților care au plasat o comandă în magazinul online, datele utilizatorilor, abonaților la newsletter etc.). 

Dacă un astfel de fișier va fi plasat pe serverul www fără nicio protecție, atunci orice persoană care îi va ști denumirea – îl poate descărca foarte ușor și să-l folosească în scopuri ostile! De aceea, indiferent de locul stocării copiei de siguranță ai grijă, ca aceasta să rămână indisponibilă persoanelor terțe, asigurându-te, de exemplu, că fișierul cu backupurile este protejat cu un cod potrivit în .htaccess. Tu vei avea posibilitatea descărcării copiei de siguranță prin FTP. Un exemplu de solicitare de acest gen – trebuie să ai fișierul .htaccess în același fișier cu backupurile, iar în el codul de mai jos: 

<Files>  

Order Allow,Deny  

Deny from all  

</Files> 

Trimiterea backupului prin e-mail nu este o idee tocmai bună în cazul unor site-uri mari. Asta deoarece backupul unei instalații mari WordPress poate ocupa chiar și sute de MB de date. Atașamentele atât de mari nu vor fi acceptate de majoritatea sistemelor mail.

O soluție mai bună ar putea fi încărcarea backupurilor într-un cloud sau prin FTP pe un alt server. Ideal ar fi, dacă acest server ar fi într-o altă locație (data center) decât cel, pe care se află instalația ta WordPress.

Apoi trecem la programa backupului. Aici recomand alegerea metode WPCron, iar din lista de desfășurare legată de frecvența efectuării copiei de siguranță, de exemplu zilnic sau lunar.

Backup wordpress – programarea efectuării copiei de siguranță

Backup WordPress din panoul de găzduire

Aici fiecare furnizor are regulile sale, de aceea îți voi arăta cum poți face un backup din panoul nostru. Noi, ca furnizorul hostingului tău WordPress, avem grijă să efectuăm backupuri. Nu trebuie să setezi nimic, pentru că facem o copie completă a resurselor tale. Aceasta este păstrată pe un alt dispozitiv. La cererea ta, putem păstra backupul în două orașe din România.

Backup WordPress – concluzie

Depinde doar de tine cum va arăta efectuarea backupului paginii tale web. Poți alege orice variantă dorești, important este însă, să-ți faci din asta un obicei. Crearea copiei de siguranță este precum salvarea nivelului la care am ajuns într-un joc pe calculator. Acest lucru te va ajuta să salvezi viația eroului într-un moment critic. Aici este la fel.

Atacurile continue asupra site-urilor în WordPress fac ca backupul să fie un subiect de discuție obligatoriu. Deși în afară de atacuri, există o mulțime de alte motive pentru care faci parte din grupul de persoane ce efectuează backupul WordPress, sau vor începe să-l facă în curând.

Dacă vrei să știi mai multe despre securitatea WordPress – te îndemn să citești articolul Magdei Paciorek, în care abordează o mulțime de subiecte utile despre configurarea WordPress-ului în scopul imunizării acestuia la atacuri.

Care este experiența ta în ceea ce privește backupul? Ți s-a întâmplat să recuperezi site-ul dintr-un backup? Ce pluginuri/soluții folosești? Împărtășește-ne experiența ta în secțiunea de comentarii!

>
Artur Pajkert
De 20 ani împărtășește cunoștințe și sfaturi despre e-marketing și găzduire în calitate de manager, autor de publicații, speaker, blogger și lector universitar.

Adaugă comentariul

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Cauți mai departe?