Te-ai întrebat vreodată cum reușești să accesezi site-urile web doar tastând numele lor în browser? Răspunsul stă în Domain Name Services (DNS), un sistem esențial pentru funcționarea internetului modern. DNS influențează modul în care navighezi online, transformând numele de domenii ușor de reținut în adrese IP necesare pentru localizarea și accesarea site-urilor web.
În acest articol, vei afla ce înseamnă DNS și cum funcționează acest sistem crucial. Vei explora importanța sa în lumea digitală de astăzi, când este folosit și cine l-a inventat. Pregătește-te să descoperi secretele din spatele unuia dintre elementele fundamentale ale internetului pe care îl folosești zilnic.
Ce înseamnă / ce este Domain Name Services (DNS)?
Sursa foto: covermevpn.com
Te întrebi ce este DNS? Domain Name Services (DNS) este un sistem distribuit utilizat pentru a identifica calculatoarele din Internet sau din alte rețele pe bază de Internet Protocol (IP). Acronimul DNS vine de la “Domain Name System” (“Sistem Nume de Domenii”) și reprezintă un standard folosit pentru administrarea adreselor IP ale site-urilor web din întreaga lume.
Rolul DNS
Scopul principal al DNS este de a traduce adresele IP ale site-urilor web de pe internet în ceva inteligibil și ușor de reținut pentru oameni. Într-un fel, ai putea să îți imaginezi tehnologia DNS ca o uriașă carte de telefoane care asociază câte un nume pentru fiecare adresă IP de site web din lume. Trebuie doar să îți aduci aminte numele lor, iar DNS asociază automat acele nume cu adresele IP corecte.
Funcționarea DNS
DNS are rolul de a traduce un nume de domeniu (de exemplu, www.google.ro) într-o adresă IP. Practic, toate dispozitivele au nevoie de o adresă IP pentru a putea trimite traficul în Internet, iar DNS ne ajută pe noi, oamenii, să reținem mult mai rapid și ușor numele unui site din Internet. Deci, putem spune că DNS ne-a salvat de un mare chin: cel de a reține adrese IP similare cu 216.58.206.3 în loc de nume precum google.ro.
De ce este important și cum funcționează Domain Name Services (DNS)?
Sursa foto: computer.howstuffworks.com
DNS este esențial pentru funcționarea Internetului, deoarece vă permite să accesați site-urile web folosind nume ușor de reținut în loc de adrese IP numerice. Fără DNS, ar fi aproape imposibil să vă amintiți adresele IP ale tuturor site-urilor pe care doriți să le accesați. DNS face navigarea pe Internet mult mai ușoară și mai prietenoasă pentru utilizator.
Cum funcționează DNS?
Procesul de rezoluție a numelor DNS implică următorii pași:
Când introduceți un nume de domeniu (de exemplu, www.google.ro) în browser, acesta trimite o interogare către un server DNS pentru a obține adresa IP asociată.
Serverul DNS verifică dacă are autoritatea pentru acel domeniu și dacă are înregistrată adresa IP corespunzătoare. Dacă nu, serverul transmite interogarea către un alt server DNS care ar putea deține informațiile necesare.
Odată găsită adresa IP, aceasta este trimisă înapoi browserului dvs.
Browserul folosește adresa IP pentru a se conecta la serverul web și a accesa site-ul solicitat.
Există două tipuri principale de rezoluție DNS:
Rezoluție recursivă: Serverul DNS efectuează întreaga căutare în numele clientului până când găsește adresa IP.
Rezoluție iterativă: Serverul DNS furnizează indicii către alte servere DNS care ar putea deține informațiile necesare, iar clientul continuă căutarea.
Structura ierarhică a DNS
DNS utilizează o structură ierarhică pentru a organiza și stoca informațiile despre numele de domenii și adresele IP. Această ierarhie este împărțită în zone, fiecare zonă fiind administrată de un server DNS cu autoritate pentru acea zonă. Serverele DNS colaborează pentru a traduce numele de domenii în adrese IP, permițând comunicarea pe Internet.
Când este folosit Domain Name Services (DNS)?
Sursa foto: pcmag.com
DNS este utilizat în numeroase situații și de către diverși utilizatori ai internetului, de la persoane fizice până la companii și organizații de mari dimensiuni.
Pentru accesarea site-urilor web
Ori de câte ori introduceți un nume de domeniu în browser, cum ar fi www.google.ro, DNS este utilizat pentru a traduce acest nume ușor de reținut în adresa IP numerică corespunzătoare. Acest proces permite browserului să se conecteze la serverul web corect și să descarce pagina sau resursa solicitată.
Achiziționarea unui nume de domeniu
Pentru majoritatea persoanelor sau întreprinderilor mici, achiziționarea unui nume de domeniu în scop comercial este tot ce le trebuie pentru a utiliza DNS. Acest lucru implică achiziționarea unui nume de domeniu disponibil, configurarea acestuia cu nameserverele gazdei web și începerea activității online.
Gestionarea DNS la nivel corporativ
La nivel de companie, DNS are numeroase aspecte de care trebuie să țină cont o organizație. Bazarea pe DNS de la un furnizor creează diverse limitări, precum centralizarea DNS sau probleme de securitate din cauza comunicării DNS necriptate.
Companiile utilizează servicii DNS corporative cu protocoale de protecție împotriva atacurilor, sisteme inteligente de direcționare a traficului și echilibrare a încărcării pentru a asigura timpi de răspuns rapizi, disponibilitate ridicată și protecție împotriva amenințărilor.
Caching-ul DNS
Caching-ul DNS este utilizat pentru a crea timpi de încărcare/răspuns mai rapizi pentru utilizatorii finali. Totuși, este necesară o gestionare eficientă a memoriei cache a DNS pentru a se asigura acuratețea și protecția împotriva “otrăvirii” DNS.
În cadrul pachetelor de găzduire oferite de CyberFolks, clienții beneficiază de acces la uneltele de management DNS prin cPanel, o platformă de administrare intuitivă și ușor de utilizat. Această funcționalitate permite utilizatorilor să gestioneze cu ușurință setările DNS ale domeniilor lor, inclusiv configurarea înregistrărilor A, CNAME, MX și TXT.
Utilizând cPanel, utilizatorii pot modifica rapid și eficient adresele IP asociate cu domeniile lor, ceea ce este esențial pentru migrarea site-urilor, configurarea serviciilor de email sau optimizarea livrării de conținut. Acest nivel de control și flexibilitate ajută la menținerea unei infrastructuri online stabile și adaptabile, esențială pentru afaceri și proiecte personale.
Cine a inventat Domain Name Services (DNS) și când?
Sursa foto: techradar.com
Sistemul de nume de domenii nu a fost întotdeauna cel implicit pentru accesarea informațiilor de pe internet. La începuturile utilizării internetului, un mic grup de rețele individuale și-a stabilit propriile convenții privind denumirea. Conceptul de DNS centralizat a fost creat abia în 1983.
Dezvoltarea DNS
DNS a fost dezvoltat de Paul Mokapetris în 1983; descrierea originală a mecanismelor de lucru este conținută în RFC 882 și RFC 883. În 1987, publicarea RFC 1034 și RFC 1035 a schimbat specificația DNS și a depreciat RFC 882, RFC 883 și RFC 97.
Adoptarea DNS
Când a fost creat Internet Engineering Task Force, în 1986, pentru a aplica standardele și cele mai bune practici pe platformele tot mai numeroase, DNS abia adoptase primul său grup de instrucțiuni. Totuși, internetul este conceput pentru o experiență simplă a utilizatorilor, numele domeniilor fiind ușor de reținut, ca în cazul www.oracle.com. DNS este sistemul care asociază numele de domenii cu adresele IP corespunzătoare.
FAQs
Ce reprezintă sistemul DNS?
Sistemul DNS (Domain Name System) este un sistem distribuit de nume folosit pentru a identifica calculatoarele pe Internet sau în alte rețele care utilizează Protocolul Internet (IP).
Ce înseamnă termenul „domain” în contextul internetului?
Un nume de domeniu este un șir de caractere care indică o adresă IP numerică specifică unei mașini de calcul (server) care este conectată permanent la Internet.
Care este diferența dintre o adresă IP și o adresă DNS?
Adresa IP (Internet Protocol) este un număr asignat fiecărei interfețe logice ale dispozitivelor conectate la rețea, utilizat în scopul transmiterii datelor fără necesitatea unei conexiuni permanente.
Ce este un DNS privat?
Un DNS privat se referă la modul în care computerele schimbă informații în cadrul internetului și rețelelor private, fiind o parte a protocolului DNS.
Recomandate pentru tine
Server VPS – ce este și care sunt caracteristicile VPS-ului?
Orice afacere pe Internet, fie că vorbim de un simplu blog sau un magazin virtual de anvergură, are nevoie de gazduire web (hosting). Fără găzduire, domeniul tău nu va putea fi accesat! Întrebarea, pe care si-o adresează, de regulă, micii întreprinzatori, mai ales cei care nu au mai avut de-a face cu mediul online este: […]
Ce înseamnă / ce este o adresă IP?
Știi cum fiecare gadget conectat la internet are nevoie de o “semnătură” unică pentru a naviga și a comunica? Ei bine, aici intervin adresele IP, care sunt ca niște numere de telefon pentru dispozitivele tale online. Hai să descoperim împreună ce înseamnă IP și de ce e atât de important să înțelegi acest concept. Vei […]
Ce inseamnă Host si de ce este esential pentru prezenta ta online?
În ziua de astăzi, prezența online a devenit esențială pentru orice afacere sau individ care dorește să se facă remarcat. Dar ce se află în spatele unui site web funcțional și accesibil? Răspunsul este simplu: hostingul. Ce înseamnă hosting și de ce este atât de important pentru prezența ta în mediul online? Aceste întrebări sunt […]
Cauți mai departe?