Acum câteva zile a avut loc actualizarea WordPress-ului la versiunea 6.4. Aceasta aduce o serie de schimbări interesante, în special în interfața editorului de blocuri, în care au fost introduse câteva îmbunătățiri mici. În această versiune însă, și programatorii vor găsi multe noutăți precum block hooks sau optimizări în sfera performance.

WordPress 6.4 – cele mai interesante noutăți în editorul blocului

Lightbox

În sfârșit este! Lightbox – efectul de mărire al imaginilor foarte popular de ani de zile, a fost integrat în codul WordPress și funcționează nativ cu Imagine și Galerie. În setări putem da click pe opțiunea „Extinde la click” pentru a putea da click pe imagine, iar aceasta să se deschidă ulterior în lightbox.

Lightbox în blocul Imagine - vizualizare

Opțiunea „Extinde la click” o poți seta pe fiecare imagine în parte sau global pentru toate imaginile. O poți face în editorul temei blocului, în stilurile globale pentru blocul Imagine.

Exemplu de vizualizare pe website

Proporțiile imaginilor

Acum putem schimba proporțiile imaginilor în panoul setărilor blocului Imagine. Este o funcționalitate utilă atunci când vrem să creăm mai multe coloane cu diferite imagini. Nu trebuie să ne mai facem griji pentru tăierea imaginilor până obținem proporțiile potrivite înainte de încărcarea lor pe site. Acum putem seta proporțiile potrivite direct din opțiunile blocului.

Setarea proporțiilor din opțiunile blocului - vizualizare

Vizualizarea imaginilor în Vizualizare ca Listă

O îmbunătățire interesantă a interfeței editorului a fost adăugarea unei miniaturi mici în vizualizare ca listă a blocurilor. Aceasta simplifică navigarea printre blocuri, mai ales când avem un sistem complex format din mai multe elemente.

Prezentarea miniaturilor în Vizualizare ca Listă

Schimbarea denumirii blocului Grup

Pentru a naviga mai ușor prin structura blocului, acum putem schimba denumirea blocului Grup în vizualizare ca listă. Putem redenumi întreaga secțiune sau componente alese ale layout-ului.

Pentru a schimba denumirea în vizualizarea ca listă trebuie să apeși pe meniul blocului Grup ales, să alegi opțiunea „Schimbă denumirea”, iar apoi să scrii denumirea pe care ți-o dorești.

Schimbarea denumirii blocului după preferințe - vizualizare

Imagine de fundal în blocul Grup

Până în acest moment în blocul Grup am putut adăuga un fundal color uniform. În noua versiune, în setările blocului a apărut o nouă secțiune „Imagine fundal” în care putem seta imaginea fundalului. Această noutate permite crearea ușoară a unei secțiuni pe toată dimensiunea ecranului fără fundal uniform.

Imagine de fundal în blocul grup - vizualizare

Text pe verticală

Pentru blocurile Paragraf și Subtitlu acum putem schimba direcția textului pe verticală. Această opțiune o vom găsi în panoul setărilor blocului. În secțiunea Tipografice trebuie să alegem din menu Orientare, iar apoi să indicăm direcția textului. Atenție, pro tip: se poate schimba direcția textului pe verticală prin opțiunea „Alinierea textului” (spre stânga sau spre dreapta).

Scrierea textului pe verticală - vizualizare

Blocul Navigare

În versiunea actuală a WordPress-ului blocul Navigare a fost extins cu posibilitatea adăugării butoanelor. Acest lucru permite crearea unor sisteme de navigare mai avansate.

Extinderea blocului Navigare cu butoane - vizualizare

Modele de export/import

Modelele sunt unele dintre cele mai interesante elemente ale editorului. Acestea pot simplifica și accelera crearea layout-urilor subpaginilor. Câteva îmbunătățiri ale modelelor au fost introduse deja în versiunea precedentă a WordPress-ului. De exemplu, crearea modelelor direct în editor sau transformarea blocurilor reutilizabile în modele sincronizate.

WordPress 6.4 a introdus posibilitatea de export a modelelor în fișierul JSON, ceea ce permite migrarea ușoară a modelelor între site-uri.

Modele de import/export - vizualizare

WordPress 6.4 – noua temă default Twenty Twenty Four

Împreună cu WordPress-ul 6.4 primim și o nouă temă default Twenty Twenty Four. Scopul temelor default în WordPress a fost mai degrabă cel de a fi un exemplu pentru creatorii de teme, decât o soluție gata pentru nevoile unui business. Timp de mai mulți ani crearea unui site business simplu dar funcțional, nu a fost posibil pe o temă default.

În ultimii ani acest aspect s-a schimbat treptat. Ideea principală a temei Twenty Twenty Four a fost crearea unei teme default care poate fi folosită pe orice tip de site, indiferent de tematica sau aplicabilitatea acestuia.

Tema conține zeci de modele pregătite, printre care modele complete pentru subpagini care au fost create cu gândul la antreprenori, artiști, fotografi, dar și bloggeri. Designul temei este unul elegant și modern. Avem la dispoziție câteva seturi predefinite de stiluri din care putem alege și pe care le putem adapta ulterior nevoilor noastre în editorul paginii web.

Pe baza temei Twenty Twenty Four poate fi creat un site pentru businessul sau proiectul tău. Este suficient să creezi o pagină web nouă, să adaugi câteva secțiuni cu ajutorul modelelor pregătite, să schimbi textele și imaginile, și… voilà, site-ul e gata!

Noua temă Twenty Twenty Four - vizualizare

WordPress 6.4 – noutăți pentru programatori

Programatorii ar trebui să verifice noile hook bloks, utilizarea Interactivity API în Lightbox și îmbunătățirea performance în diferite părți ale WordPress-ului.

Detalii despre cele mai interesante noutăți pentru programatori vei găsi pe canalul oficial WordPress, în videoul lui Hallway Hangout: What’s new for developers in WordPress 6.4.

WordPress 6.4 – concluzie

Actualizarea WordPress-ului la versiunea 6.4 nu este deosebit de inovatoare. Au fost introduse o serie de îmbunătățiri mici, în principal în editorul blocului. În acest moment, lucrările la editorul blocului se apropie de final, mai ales când vine vorba de funcționalitățile sale de bază legate de ediția textului și aspectul paginii web. Intrăm în faza a 3-a proiectului care va fi concentrată pe colaborare. Țelul acesteia este permiterea colaborării mai multor persoane în același timp asupra unui landing/articol pe blog – ceva similar cu ceea ce avem deja în Google Docs. Primele rezultate ale acestei funcționalități ar trebui să le putem vedea deja anul viitor.

>
Magdalena Paciorek
Evanghelista WordPress-ului, webdeveloper și organizatoarea webinarelor noastre, fană a editorului Gutenberg.

Adaugă comentariul

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Cauți mai departe?