O afacere prosperă este sigură, recognoscibilă și are șanse mari de dezvoltare în viitor. În zilele noastre, când concurența este tot mai mare și lupta pentru clienți tot mai acerbă, este importantă nu doar industria în care activează compania ta, ci și stilul în care o a face. Dacă vrei să fii transparent și să dezvolți afacerea ta pe noi piețe europene, trebuie să iei în considerare, neapărat, înregistrarea unui domeniu .eu. Datorită acestuia, business-ul tău va căpâta statutul unuia european și va atrage către brandul tău noi clienți și parteneri. Sună interesant? Citește articolul meu și află de ce merită să alegi un domeniu .eu.

Din acest articol vei afla:

  • Care este istoria domeniului .eu și cât de popular este,
  • Cine poate înregistra un domeniu .eu,
  • De ce ar trebui să alegi un domeniu .eu în loc de .ro,
  • Avantajele pe care le oferă un domeniu .eu.

Istoria domeniului .eu

Creearea unui domeniu dedicat a fost luat în considerare de Comisia Europeană încă în 1999, însă planurile legate de aspectul său final au durat peste trei ani. În anul 2002, printr-u decret al Consiliului European și al Parlamentului European, a fost creat domeniul .eu. Un an mai târziu a apărut o organizație non-profit EURid, care a preluat administrarea acestuia.

Lansarea domeniului .eu și astfel, punerea acestuia la dispoziția potențialilor clienți, a avut loc în anul 2005. La început, acest domeniu a fost destinat exclusiv instituțiilor publice ale Uniunii Europene și organizațiilor cu drepturi la mărci. Un an mai târziu, domeniul .eu a devenit disponibil pentru toți, însă a fost înregistrat, în principiu, de afaceriști și antreprenori. Până la momentul actual, există aproape 4 milioane de domenii .eu înregistrate, dintre care aproape 32 000 în România. Cu fiecare zi ce trece, domeniul .eu devine tot mai popular, în special printre antreprenorii europeni, care vor să-și dezvolte afacerea la nivel intrenațional.

PESTE 3,5 MILIONE DE DOMENII .EU ÎNREGISTRATE

Popularitatea domeniului .eu

De la începutul lunii aprilie 2021 și până la sfârșitul lunii iunie 2021, numărul de domenii .eu înregistrate a crescut cu aproape 115 000. Doar în aprilie 2021 au fost înregistrate peste 100 000 de domenii, dintre care 82% au fost conectate cu serverul site-ului web. În schimb, aproape 37 000 de pagini aflate în domeniul .eu au avut un conținut bogat. Majoritatea domeniilor .eu sunt înregistrate în sectoare precum comerț, producție și IT. Țările în care domeniu .eu se bucură de o popularitate deosebită sunt Germania, Olanda, Franța, Italia și Polonia.

Cine poate înregistra un domeniu .eu

Domeniul .eu poate fi înregistrat de orice cetățean al Uniunii Europene, indiferent de domiciliu, și de orice companie sau întreprindere cu sediul pe terenul UE sau Spațiul Economic Europan (Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Criteriul principal nu este, așadar, naționalitatea, ci domicilul sau adresa sediului companiei. Domeniul .eu poate fi înregistrat pe site-uri externe ale registrarilor acreditați de EURid – precum cyber_Folks.

Cine ar trebui să înregistreze domeniul .eu?

Dacă ai posibilitatea alegerii extensiei domeniului .eu pentru pagina ta web și știi, că în curând vei intra pe piețele internaționale, nu aștepta! Acest standard european te va ajuta foarte mult în dezvoltarea afacerii, și vei fi cu un pas înaintea concurenței.

Domeniul .eu este mult mai intuitiv pe piața europeană pentru majoritatea potențialilor clienți ai produselor sau serviciilor tale, iar în comparație cu domenii precum .org sau .net este mult mai fiabil. Cu ajutorul acestuia, magazinul tău online sau pagina web a companiei tale va apărea pe harta firmelor europene și va începe să conteze pe piețe mult mai mari.

Dacă deții câteva sau câteva zeci de domenii naționale pentru diferite țări, ar trebui să te gândești la unificarea lor. Extensia .eu, chiar și în cazul unui abonament anual, va implica costuri mult mai mici și va fi mai ușor de gestionat. În fiecare lună sunt reînnoite, în medie, în jur de 80% de domenii .eu, ceea ce confirmă faptul că sunt destul de populare și că majoritatea antreprenorilor este mulțumită.

IMPORTANT

Dacă deții câteva zeci de domenii naționale pentru diferite piețe, unificarea acestora va fi mai avantajoasă pentru tine din punct de vedere al gestionării și al costurilor. De exemplu, crearea unei singure pagini cu câteva versiuni ale limbii, în domeniul .eu.

Partea tehnică a domeniului .eu

În timpul înregistrării domeniului .eu există anumite criterii tehnice, care trebuie respectate. Iată câteva din ele:

  • numele domeniului poate fi format din literele alfabetului latin de la „a” la „z” (sunt acceptate diacriticile naționale „ă” sau „ș”, cifre de la 0 la 9,
  • numele domeniului nu poate începe și nu se poate termina cu „-”, de asemenea, liniuța nu se poate afla pe poziția trei sau patru, cu excepția situației în care acesta apare după semnele „xn”,
  • numele domeniului nu poate fi mai scurt de 2 caractere și nu poate fi mai lung de 63 de caractere.

În schimb, există domenii .eu care sunt blocate de țările membre sau instituții UE. Lista numelor de domenii blocate poate fi găsită pe această listă. Cu ajutorul paginii oficiale EURid putem ajunge și la abonații numelui domeniului care ne interesează sau pe care îl considerăm a fi proprietatea noastră.

Potențialul domeniului .eu

Adresa site-ului cu extensia .eu oferă un potențial de dezvoltare uriaș companiei sau întreprinderii tale. Aceasta conferă, în special, un prestigiu european și o expunere la nivel internațional. Datorită acesteia, firmele pot debuta pe piețe internaționale, introducând serviciile și produsele sale. Domeniul .eu are un nivel de securitate tehnică ridicată. A fost introdus un sistem ce verifică domeniile .eu și mărcile înregistrate, ceea ce oferă o protecție în plus start-upurilor și companiilor noi, cât și a proprietății lor intelectuale. Acest nivel de securitate este util mai ales companiilor care activează în industrii cu o concurență agresivă și o presiune a mediului în materie de inovații și îmbunătățirea produsului.

PRECIZARE: A fost introdus un sistem de verificare a domeniului .eu și al mărcilor. Acesta protejează companiile noi.

Domeniu .ro sau .eu?

Pe piața mamă domeniul .eu este, în continuare, o alegere destul de exotică. Optează pentru el, în principiu, antreprenorii care doresc să-și extină brandul pe piețe internaționale. Sau au, de la bun început, parteneri dinafară. Alegând extensia .eu dai un semnal utilizatorilor că pe site-ul tău pot găsi conținut în limba engleză. Acest lucru reprezintă un mare ajutor pentru străinii ce locuiesc în România și apreciază serviciile tale. Cu ajutorul domeniului .eu îți croiești drumul spre începerea unei afaceri în străinătate, investiția într-un birou, mutarea producției sau a depozitelor într-o altă țară europeană. Schimbarea extensiei domeniului din .ro în .eu ar trebui comunicată clienților într-un mod clar pe canalele de sociale oficiale ale companiei. O astfel de schimbare înseamnă aspirații globale, deci un semnal clar pentru concurenți, clienți și partneri.

Avantajele unui domeniu .eu

Cele mai mari beneficii ale domeniului .eu înregistrează, mai ales, noile întreprinderi care fac primii pași pe piața internațională.

Acestea sunt asigurate, în special, de colaborarea dintre EURid și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. În acest fel, îți poți revendica mult mai ușor și eficient drepturile asupra mărcilor înregistrate. De asemenea, poți sesiza activitățile ilegale ale competiției tale. Un alt avantaj al domeniului .eu este căptușeala sa ecologică. Organizația EURid se implică în multe întreprinderi proecologice, cum ar fi construcția de turbine eolienie sau sprijinirea proiectelor de revitalizare a forajelor. În plus, cantitatea de CO2 emisă a fiecărui domeniu .eu este de doar 0,035 kg.

Domeniul .eu este tot mai popular în ceea ce privește clasametul domeniilor, așadar, o investiție în aceastea se poate dovedi a fi foarte benefică în viitor. Acesta îți va conferi atât o popularitate aparte în sectorul serviciilor și mărfurilor, cât și prestigiu și fiabilitate. Acest lucru este foarte important, în special, pentru companiile care livrează produse de lux sau servicii premium, care sunt analizate în detaliu de către potențiali clienți.

Domeniu .eu – dezvoltă-ți afacerea în Europa - avantaje

PRECIZARE: Dacă pui bazele unei noi companii și vrei să ajungi la clienți noi pe piața internațională, gândește-te neapărat la un domeniu .eu. Acesta va ușura, de exemplu, solicitarea drepturilor tale de autor asupra mărcilor înregistrate.

Concluzie

Domeniul .eu este o alegere bună pentru antreprenorii care vor să introducă afacerea sa pe piețele internaționale și doresc să-și gestioneze compania într-un mod transparent. Domeniul .eu ridică constant nivelul de fiabilitate și face posibilă protecția proprietății intelectuale. Merită să fii cu un pas în fața concurenței și să construiești o afacere la standarde europene.

>
Bożena Irișec
Pasionată de e-commerce și tehnologii noi. Iubitoarea literaturii clasice și a istoriei aristocrației.

Adaugă comentariul

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Cauți mai departe?